КЗП, ЕПЦ и европейски мрежи организираха състезание за ученици "Бързи, умни, креативни за Деня на Европа"

09.05.2018
Сподели тази новина

На 9 май по повод Деня на Европа в Южния парк се проведе приключенска игра, в която се включиха шест отбора от ученици от различни столични училища. Предизвикателството пред тях бе да покажат, че могат да бъдат много бързи, умни и креативни. По време на играта те демонстрираха смелост и бързина, показаха познания за държавите в Европа и правата си като европейски граждани, както и че могат да подходят творчески дори към строгите теми от историята на Стария континент. За всички бяха предвидени награди, а най-добре представилите се в състезанието получиха ваучери за техника.

„Драги млади хора, ако мотото на днешното събитие е „Бързи, умни, креативни”, то във ваше лице виждам, че то ще бъде изпълнено на сто процента!” С тези думи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов откри събитието.

Той се присъедини към призива на г-жа Татяна Калканова, изпълнителен директор на Центъра за развитие на човешките ресурси, участниците да разгледат осигурените от организаторите информационни брошури за Европейския съюз. „Сред тях има доста интересни материали на потребителска тематика. Като едни млади и взискателни потребители, мисля, че можете да научите някои важни и полезни за вас неща. Пожелавам ви успех, на добър час и честит празник на всички”, каза още Маргаритов.  

Константин Арабаджиев, който е член на КЗП, също поздрави участниците и им пожела успех в предстоящото съревнование. „Не мислете, че този, който ще победи, е най-добрият! Всички вие сте добри, просто такъв ще е днес късметът на някой от отборите”, добави той.

 

По традиция подобна игра се организира съвместно от Центъра за развитие на човешките ресурси - Национална агенция по Програма Еразъм+, администриращ съпътстващите дейности Европас, Еврогайдънс, Etwinning и Евродеск България, както и Европейския потребителски център България, Информационния център „Европа Директно” - София,  Мрежата на европейските служби по заетостта - EURES, Националния център за контакт по програма „Европа за гражданите”, Бюро „Творческа Европа” (офис Култура) и Комисията за защита на потребителите.

Организаторите на инициативата отвориха информационни щандове, където се предоставяха безплатни информационни материали за Европейския съюз, правата ни при пътуване, почивка, работа и учене в рамките на Общността.