Комисар Мимица открива в София Информационна кампания за правата на потребителите

09.06.2014
Сподели тази новина

На 9 юни (понеделник) Невен Мимица - eвропейски комисар, отговарящ за политиката за защита на потребителите, заедно с Бранимир Ботев, заместник-министър на икономиката и енергетиката и Веселин Златев – председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) официално ще открият Информационна кампания за правата на потребителите в България. Събитието ще се състои от 12:30 часа на 2 етаж в търговски център The Mall на бул. „Цариградско шосе“. Официалната част ще приключи с кратки изявления за медиите.

Посетителите на търговския център ще могат да зададат въпроси на представители на КЗП от 11.30ч. до 15.00ч., както и да се включат във викторина с награди за петте основни права на потребителите: правото на неподвеждаща реклама, правото на ремонт или замяна на дефектни стоки, правото на договори без неравноправни клаузи, правото да бъде върната стока, закупена онлайн в срок от 14 дни, правото на безплатна помощ от Европейските потребителски центрове при покупки в чужбина. 

Информационната кампания за правата на потребителите се организира по инициатива на ГД „Правосъдие“ на Европейската комисия и се провежда в България, Кипър, Испания, Гърция, Италия, Латвия, Полша и Португалия. Нейната цел е да повиши осведомеността както на потребителите, така и на търговците за техните права и задължения при покупка и продажба на стоки или услуги.