Изложба на детски рисунки, които изобразяват влиянието на рискови продукти и търговските практики върху потребителите

15.03.2016
Сподели тази новина

Изложба на детски рисунки, които показват как влияят върху хората опасните стоки и дефектните продукти, некоректните действия, но също така и добрите практики на търговците бе открита от заместник-министъра на икономиката Даниела Везиева и председателя на КЗП Димитър Маргаритов.

Поводът за събитието бе Световният ден на потребителите – 15 март

„Световният ден на потребителите е може би единствената дата, която се отбелязва в световен мащаб, без да поставя никакви разделителни линии между гражданите на света. Това е така, защото всички ние сме потребители, както е казал американският президент Кенеди, когато развива програмната реч за необходимостта потребителската защита да бъде поставена на едно високо ниво и да бъде нормативно гарантирана”, каза Димитър Маргаритов при откриването на изложбата.

„Приоритет в работата  на Министерство на икономиката е това да показваме какви са правата на потребителите, да даваме повече информираност, за това къде и как те могат да си ги потърсят“. Това заяви от своя страна заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.  

Рисунките пресъздават реални житейски ситуации, които могат да възникнат в търговски обекти или при употреба на различни стоки.

„Безкрайно съм щастлив, че имаме възможност да осъществим тази нестандартна инициатива, за да видим специфичния поглед към основните и важни неща, когато говорим за потребителска защита. Знаем, че детската чувствителност е много по-изострена и много по-бързо и лесно улавя тези трептения, които ние, възрастните, понякога не успяваме. Този поглед ще ни помогне да бъдем още по-позитивни в мисията, която имаме”, добави Маргаритов

Той посочи, че според него превантивната дейност и провеждането на информационни кампании са не по-малко важни от осъществяването на ефективен контрол.

„Пожелавам си на днешния ден да успеем, включително с тази наша интересна инициатива, отново да обърнем внимание на гражданите, че те са потребители с права и би трябвало да ги познават и да ги отстояват със самочувствие. Тогава, когато това не би могло да се случи, ние сме на разположение да окажем непосредствено съдействие за разрешаване на всеки един конкретен казус”, коментира Маргаритов.

На откриването на изложбата присъстваха част от авторите на рисунките, които са ученици от пети и шести клас на столичното 51-во СОУ „Елисавета Багряна” и директорът на училището Асен Александров.

Изложбата е поставена в Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека и може да бъде разгледана от граждани в периода 17-30 март.

 

Връзка към Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека