Информационен щанд на ЕПЦ България в Морската градина във Варна

07.08.2019
Сподели тази новина

Важно е когато хората пазаруват, както и когато пътуват сами или със семейството си, независимо дали само за уикенда или за дълга ваканция, да са добре информирани за своите права. Ясно е, че в съвременния свят информацията е лесно достъпна, но е важно също така тя да бъде достоверна и полезна. Ето защо инициативата на Европейски потребителски център, който функционира към Комисията за защита на потребителите,  да организира изнесени щандове на различни места има за цел да поднесе не само достоверна информация за потребителите, но и да им даде и решение в случай на конкретен проблем. Това посочи Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите, по повод разкриването на информационен щанд във Варна, от където започна вторият лъч на кампанията.

Инспекциите на обектите в морските курорти започнаха още преди началото на сезона, като инспекторите на Комисията за защита на потребителите са направили над 1000 проверки по Северното и Южното Черноморие, добави Арабаджиев. По думите му в Комисията са постъпили сравнително малко оплаквания относно качеството на туристическия продукт. Най-честите нарушения, които са регистрирани в тази връзка, са свързани с наредбата за категоризацията на обектите.

В откриването на информационния щанд се включи и Игнат Арсенов, директор на дирекция „Контрол на пазара“ към КЗП.

Кампанията „Вашите права“ се организира от Европейски потребителски център, като експерти на центъра ще бъдат във Варна и на 8 август, а след това в Бяла (9 август), в Поморие (10 август) и в Свети Влас (12 август).

Идеята на тази инициатива е да предоставяме синтезирана и важна информация на хората на място по отношение на техните права при проблеми с търговци от други страна в ЕС, независимо дали става дума за пътуване или пазаруване, каза Ива Боцева, експерт в ЕПЦ.

В рамките на кампанията „Вашите права“ през юли и август разкриваме еднодневни информационни щандове на различни места по морските ни курорти. На място хората най-често задават въпроси за това какви са техните права, в случай че самолетът им закъснее или полетът им бъде отменен. В подобни случаи е важно да се пазят всички необходими бележки, както и да се съберат доказателства и да се направят снимки, съветват експертите на ЕПЦ. Именно проблемите с транспорта са и най-честите причини за изпращане на жалби до центъра. По време на изнесените информационни щандове потребителите се интересуват най-вече и от това и какво да правят, ако си поръчат стока онлайн и тя не пристигне или пък е доставена, но след това се развали и те не знаят как да се свържат с търговеца, защото той е в чужбина.

За втора година наши партньори в кампанията са колегите от Центъра за развитие на човешките ресурси, които представят възможностите за мобилност по най-голямата европейска образователна Програма „Еразъм+“, както и съпътстващите дейности: Европас, Еврогайдънс, eTwinning и Евродеск.