Европейските информационни мрежи в България организираха безплатно кино и информационен щанд за Деня на Европа

09.05.2019
Сподели тази новина

За Деня на Европа – 9 май, европейските информационни мрежи в България организираха събитие под мотото „Европа е възможност. Европа е свобода и сигурност. Европа си ти!“.

През целия ден на специално разкрит щанд пред Дома на киното се предоставяха материали за Европейския съюз, както и информация и съвети за правата при пътуване, пазаруване и почивка в рамките на Общността. Посетителите успяха да научат повече и за възможностите за работа, бизнес, обучение и култура в ЕС.

„За поредна година можем да се докоснем до реалните достижения на Обединена Европа, защото в този светъл ден това, което трябва са си спомним и което да гледаме и в бъдещето, е именно единението в името на мира. Затова Европейският потребителски център и всички останали общоевропейски и паневропейски мрежи си поставят именно такива цели – с образователни програми, със съдействие на потребителите да се търсят възможности за решаване на реалните проблеми с реални действия. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов при откриването на информационния щанд.

„Особено радостен съм, че поне в областта на потребителската защита няма две мнения по въпроса – европейските достижения са факт. Те продължават да се развиват. Бяха приети редица изменения в законите в последните няколко години, които дават все повече права на потребителите в Европа, които стопяват ограниченията, включително и във виртуалния свят. Предстоят и нов пакет промени, които имат за цел да уеднаквят стандартите и всички да вървим на една и съща скорост напред”, каза още Маргаритов.

На откриването присъства още Константин Арабаджиев, член на КЗП.

В рамките на съпътстваща събитието програма бяха осигурени в Дома на киното безплатни прожекции на европейски филми, подкрепени от програма МЕДИА на ЕС.

Събитието се организира от Европейския потребителски център България, Информационния център „Европа Директно”- София,  Мрежата за сътрудничество между Европейската комисия и европейските обществени служби по заетостта – EURES, Националния център за контакт по програма „Европа за гражданите”, Бюро „Творческа Европа” (офиси Култура и МЕДИА) и Enterprise Europe Network България.