01   04
05       10  
  13flag_bgflag_eng  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

Архив - Новини
17.10.2015 г.
Димитър Маргаритов: "Онлайн ориентираните потребители печелят време и пари"

„Малко време и малко пари, възможност за безусловно връщане на стоката дори тя да няма недостатъци.” – това са предимствата на онлайн пазаруването по думите на Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), пред bTV.
Източник: bTV


16.10.2015 г.
Константин Арабаджиев, член на КЗП, присъства на откриването на изложението "Автомобилен салон София"

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и Константин Арабаджиев, член на КЗП, присъстваха на откриването на тазгодишното изложение „Автомобилен салон София".

Изложението ще продължи до 25 октомври в Интер Експо Център.


16.10.2015 г.
Константин Райков, член на КЗП: „Тенденциите са за намаляване на нарушенията в туристическите обекти”

„Тенденциите са за намаляване на нарушенията в туристическите обекти и в частност на най-тежкото – липса на категоризация.” Това посочи Константин Райков, член на КЗП по време на работна среща в Пампорово, на която бе обсъдена готовността за туристическия сезон Зима 2015 – 2016г.


13.10.2015 г.
Димитър Маргаритов: „Ще следим качеството и безопасността на туристическите услуги през новия зимен сезон”

„Ние, като контролен орган по Закона за туризма, ще организираме кампании, които ще са свързани с наблюдение и контрол върху качеството на туристическия продукт - това, което се предлага на потребителите в хотелите и заведенията в големите курортни комплекси, а и в по-малките селища.”, коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), пред Радио София по повод планираните проверки във връзка с предстоящия зимен сезон. Източник: Радио София


09.10.2015 г.
КЗП забрани на онлайн търговец неясни условия при промоция

Комисията за защита на потребителите (КЗП) санкционира интернет търговец за умишлено премълчаване на важно условие, без изпълнението на което клиентите му не могат да се възползват от анонсирана от него отстъпка от 35% при онлайн поръчка на храна.


07.10.2015 г.
КЗП забрани на телеком да премълчава условия, според които клиентът губи суми по текущата си сметка

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на мобилен оператор да прикрива в търговските си обекти съществената информация, че при закупуването и съответно ползването на предплатен пакет услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност. Телекомуникационното дружество няма да има право в бъдеще да прилага описаната нелоялна търговска практика, а за нарушението Законът за защита на потребителите предвижда санкция до 30 000 лв.


02.10.2015 г.
Димитър Маргаритов: „Когато пазарът работи с принципите на коректността, на лоялността, на респекта, и потребителите, и търговците ще бъдат доволни”

„Ние разгръщаме една много широка кампания, която е ориентирана към това да предпазим родителите и учениците от различни нелоялни практики и от това да станат жертва на различни нарушения от страна на търговците. Статистиката показва, че сме извършили над 500 проверки в тази област и имаме съответно констатирани нарушения.”, коментира Димитър Маргаритов за предаването „Днес” на БНР – Благоевград. Източник: БНР


01.10.2015 г.
Димитър Маргаритов: "Апелирам към търговците да спазват закона и да не допускат рискове за здравето на нашите деца"

Над 500 проверки е извършила Комисията за защита на потребителите (КЗП) в търговски обекти в страната, в които се предлагат стоки за учениците. За установените нарушения са съставени 100 акта, като са наложени съответните санкции. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на институцията, за предаването "Преди всички" по БНР. Източник: БНР


29.09.2015 г.
КЗП забрани нелоялна практика при продажбата на бои за рисуване
Покупката им е предполагала допълнителни разходи за разредители

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на верига хипермаркети да заблуждава клиентите, че продаваните в обектите й маслени бои за рисуване са водноразтворими и не са необходими специални разтвори, както за разреждането им, така и за почистването на четките и палитрите. След като потребителят е подведен от некоректната информация и е закупил боите, той е принуден да направи допълнителен разход за набавянето на разтвори, без които те стават неизползваеми и чиято цена достига до над три пъти тази на самите бои.


25.09.2015 г.
С Ъ О Б Щ Е Н И Е 

Комисия за защита на потребителите

В изпълнение на определение, дадено в съдебно заседание, проведено на 15.09.2015г., в Софийски окръжен съд, Търговско отделение, 4-ти състав, по търговско дело №127/2015г., Комисия за защита на потребителите към Министъра на икономиката, на основание чл. 186, ал. 3 от Закона за защита на потребителите, във вр. с чл. 382, ал. 2 от Гражданско-процесуалния кодекс, уведомява всеки потребител, че е предявила колективен иск срещу "Маверик 2000" ООД


24.09.2015 г.
КЗП предупреждава за некоректен търговец в Интернет

Комисията за защита на потребителите (КЗП) информира, че само за няколко месеца над 20 граждани са депозирали оплаквания във ведомството срещу онлайн търговеца Данаил Трайков Янакиев, поради това че не уважава даденото им от закона право да се откажат от сделката в 14-дневен срок или им отнема възможността да предявят рекламация при установен дефект на закупен продукт.


18.09.2015 г.
Димитър Маргаритов: "КЗП продължава проверките по кампанията във връзка с новата учебна година"

Комисията за защита на потребителите (КЗП) продължава активните проверки на търговци, които предлагат стоки за ученици с цел предотвратяване предлагането на опасни продукти, както и прилагането на нелоялни или заблуждаващи практики при реализирането на сделките. Обобщение на първите резултати от течащите проверки на контролния орган представя Димитър Маргаритов, председател на КЗП, пред Радио София.
Източник: БНР София


17.09.2015 г.
Димитър Маргаритов: „В три от десет случая констатираме нарушение на забраната за продажба на цигари на лица под 18 години”

"Факт е, че в три от десет случая се установява нарушение на забраната за продажба на цигари на лица под 18-годишна възраст, което е доста тревожно”, коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по повод осъществявания от контролния орган надзор да не се предлагат тютюн и тютюневи изделия на ученици.
Източник: ТВ7


16.09.2015 г.
КЗП откри фрапантни нарушения при продажбата на ученически бележници и лични карти

Комисията за защита на потребителите (КЗП) откри фрапантни нарушения при продажбата на бележници и лични карти в търговската мрежа и онлайн магазини.
Търговци са предлагали двата артикула в комплект с подвързии на три пъти по-висока цена от сумата, която потребителят следва да заплати при закупуване само на бележника и личната карта съгласно посочените от производителя цени, като същевременно на клиентите не е предоставяна възможност да закупят поотделно бележник или лична карта без подвързия.


15.09.2015 г.
Димитър Маргаритов: „Започват проверки край училищата за продажба на цигари”

„Бих искал да уверя родителите, че нашата комисия ще присъства много активно от днес нататък специално по отношение на това да бъде осъществяван контрол за спазване забраната за продажба на цигари и алкохол на учениците в близост до учебните заведения и местата, където те се събират по-често.”, заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), пред БНТ2.


14.09.2015 г.
Димитър Маргаритов: „Родителите да не се изкушават от намаленията при пазаруването на пособия за училище”

„Когато говорим за търговската мрежа, най-честите рискове при пазаруването на стоки за ученици, са свързани с нелоялни практики, при които търговците хитруват и понякога намаленията, които анонсират, всъщност не са реални. Използват възможността да вдигнат цените преди да обявят дадения процент намаление и така той реално не съответства на цената, на която са продавали съответните стоки до момента на намалението.” Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в предаването „Всяка сутрин” по „Канал 3” в навечерието на новата учебна година. Източник: Канал 3


13.09.2015 г.
Димитър Маргаритов: „Онлайн магазини за ученически стоки съкращават срока за отказ от покупката”

Електронни магазини за ученически стоки и пособия неправомерно са съкращавали срока за връщане на онлайн покупка от 14 на 7 дни. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в предаването „Събуди се…” по „Нова телевизия”. Нарушението е установено в рамките на националната кампания на институцията за проверки на обекти, в които се продават учебници, учебни помагала, тетрадки, бележници, несесери, химикалки, моливи и други пособия.
Източник: Нова ТВ


12.09.2015 г.
КЗП: Продават пакетиран вносен боб за български
След намесата на контролния орган фирмите преустановиха некоректните си практики

Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи, че в търговската мрежа се продава пакетиран вносен боб от Египет и Китай с наименования, които заблуждават клиентите, че продуктът произхожда от определени региони на България.
Подвеждащият надпис със съответното наименование е поставен върху предната част на опаковката, а отзад е посочена страната на произход.


09.09.2015 г.
КЗП забрани на фирма за бързи кредити да иска незаконни лихви от клиентите си

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на фирма за бързи кредити да подвежда своите клиенти, просрочили задълженията си по вече отпуснат заем, да подписват допълнително споразумение в ущърб на икономическите им интереси и в противоречие на Закона за потребителския кредит.


07.09.2015 г.
Димитър Маргаритов: "Два пъти по-рядко констатираме предоставяне на туристическа услуга в некатегоризиран обект"
Някои от приемните на КЗП по морето остават отворени и през септември

„В сравнение с минали периоди нарушението, което можем да окачествим като едно от най-тежките, а именно – предоставянето на туристическа услуга в некатегоризиран обект, се среща в около 50% по-малко случаи в сравнение с други години. Това показва напредък по отношение ефективността от контрола.”, коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в предаването „Нашият ден – Практично” на Българското национално радио.


04.09.2015 г.
КЗП установи над 100 литра алкохол с неизяснен произход в бар в к.к. „Слънчев бряг”

Инспектори на Комисията за защита на потребителите (КЗП) установиха наличието на над 100 литра алкохол с неизяснен произход в бар в к.к. „Слънчев бряг”.
Екипът на КЗП е извършвал проверка в заведението на предлаганите спиртни напитки в рамките на кампанията „Лято`2015”.
Видео: Нова ТВ


03.09.2015 г.
КЗП проверява заведение, в което откри 10-литрови туби с алкохол с неясен произход

В момента Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва проверка в заведение в к.к. „Слънчев бряг”, където откри 10-литрови туби с наливен алкохол с неясен произход.


02.09.2015 г.
Димитър Маргаритов: "От 15-ти септември КЗП ще следи да не се продават тютюневи изделия на ученици"
 

От 15-ти септември Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще извършва масови проверки на търговци в района на учебните заведения за спазване забраната за продажба на тютюневи изделия на лица под 18 години. Това съобщи пред Радио Варна Димитър Маргаритов, председател на КЗП.
Източник: Радио Варна (БНР)


01.09.2015 г.
Започнаха проверките в страната на стоки за ученици

„Концентрираме се върху това родителите да не бъдат „ударени по джоба”, като привидно им се предлагат на промоция различни стоки, свързани с началото на учебната година.” Това коментира пред btv Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по повод старта на кампанията на контролния орган преди да бие първият училищен звънец тази есен.
Източник: btv


 
22 
47 48
49 50   tbi info 55