Започнаха проверките в страната на стоки за ученици

01.09.2015
Сподели тази новина

„Концентрираме се върху това родителите да не бъдат „ударени по джоба”, като привидно им се предлагат на промоция различни стоки, свързани с началото на учебната година.” Това коментира пред btv Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по повод старта на кампанията на контролния орган преди да бие първият училищен звънец тази есен.

КЗП започва проверки в цялата страна на книжарници и магазини, в които се продават учебници, учебни помагала, тетрадки, бележници, несесери, химикалки, моливи и други пособия.

Инспекторите ще следят както за предоставяне на пълна и вярна информация за произхода, вида и основните характеристики на продуктите, така и за ясното обозначаване на цените. В хода на инспекциите ще се проверява и за спазване на изискванията на законодателството при продажбата на предварително пакетирани стоки, които се предлагат като комплекти в промоция. Информацията следва да бъде на български език.

Друг аспект от кампанията е безопасността на облеклата и обувките за ученици.

КЗП ще проверява също и за спазването на забраната да се продават тютюн и тютюневи изделия на лица под 18 годишна възраст.

Видео: btv