Всеки пети българи тегли кредити за подаръци по Коледа

23.11.2015
Сподели тази новина

„По-големите търговци имат по-голям ресурс да измислят хитринки, с които да излъжат потребителя”, посочи Димитър Маргаритов от КЗП пред bTV в репортаж, посветен на клопките на търговците по Коледа и Нова година. Той предупреди, че са възможни нереални промоции и заблуждаващи реклами по време на голямото харчене за празниците.

Проучване на телевизията показва, че всеки пети българин взима заем за покупката на коледен подарък. Досега средната сума е била 336 лева, показва проучване в Полша, Чехия, Словакия и у нас.

Преди голямото Коледно пазаруване експертите от Комисията за защита на потребителите отчитат, че най-често клиентите в големите търговски обекти са подмамвани с шумно рекламирани намаления. При влизане в обекта обаче се оказва, че подобно намаление няма или че стока с обявена много ниска цена също я няма.

При големите покупки най-често проблеми има с техниката и детските играчки. Затова потребителите трябва да бъда особено внимателни с тези стоки.

Предпразнично търговците хитруват, като често вдигат цената. След това рязко я намаляват, за да обявят и голям процент поевтиняване.

В туризма също не сме застраховани от неприятни предпразнични изненади. Туроператорите сменяли цени преди пътуването, уж заради промени във валутните курсове или в цените на горивата.

Проверките преди студентския празник вече отчитат, че агенциите не дават информация за мястото за настаняване и неговата категория.

От Комисията обещават разкриване на специални приемни в зимните курорти Боровец, Банско и Пампорово, за да намалеят злоупотребите на търговците в тях. Предстоят и проверки на ски пистите.

Източник: bTV