Внимавайте с оферти от физически лица в интернет!

23.09.2018
Сподели тази новина

Потребителите следва да бъдат много предпазливи, когато попадат на различен тип оферти от физически лица в интернет, напомни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в репортаж на БНТ за нерегламентирана търговия с медикаменти.

„Нормативната уредба, която регулира онлайн търговията, обхваща по-скоро юридическите лица и търговците по смисъла на Закона за защита на потребителите. Да, това може би все още е една празнота в правото - нещо, което предстои да бъде решено на регулаторна основа. Затова преди да купим стока от физическо лице в мрежата, трябва да проучим офертата добре и да не плащаме предварително”, обясни Маргаритов.

Има няколко обстоятелства, които могат да ни подскажат, че най-вероятно пред нас стои некоректен търговец. Например, липсва всякаква информация за обратна връзка с него, а има само една форма за поръчки, което може да е с цел събиране на данни и търгуване с тях впоследствие. Оскъдната информация за произхода или съществените характеристики на предлаганите продукти, също е знак, че нещо може да не е наред.

Когато има съмнителни твърдения за качествата на предлаганите продукти или цените са много ниски, има голям риск те да се окажат менте, като в тези случаи се намесва Патентното ведомство.

Имайте предвид, че по статистика най-много злоупотреби и измами има чрез новорегистрирани сайтове – тези, които съществуват отскоро. Рисковете са повече и когато сайтът е регистриран в държава извън Европейския съюз най-малкото поради това, че не действа хармонизираното европейско законодателство.

Продажбата на лекарства с рецепта в интернет е забранена. По сигналите за незаконно разпространение на лекарства в интернет работи отделът за кибер престъпност на ГДБОП. В повечето случаи се оказва, че китайски търговци предлагат фалшиви медикаменти. По думите на Явор Колев най-често става дума за лекарства, които касаят младите хора, занимаващи се с фитнес.

Източник: БНТ