Условия за провеждане на конкурс за плакат, видеоклип и есе /Съвместна инициатива на Комисията за защита на потребителите и Посолството на САЩ/

29.03.2016
Сподели тази новина

Цел: Повишаване степента на познания на младите потребители при пазаруване на стоки и ползване на различни услуги през Интернет.

Конкурсът е част от редица инициативи, с които КЗП отбелязва Международния ден на потребителите – 15 март.

 

На тази дата през 1962г. американският президент Джон Ф. Кенеди развива пред Сената идеята си за Закон за защита на потребителите. Тогава той посочва "четирите основни права на потребителя": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. През годините те стават все повече.

Днес онлайн търговията е най-бързо развиващият се сектор. 43% от европейците пазаруват онлайн, а най-големият електронен магазин на месец има регистрирани повече от 94 милиона посещения. Все повече млади хора ползват Интернет като място, през което те получават услуги или търгуват със стоки.

 

За нас, Комисията за защита на потребителите, е важно гражданите:

 • Да получават безопасни стоки/услуги;
 • Да получават навреме информация за приети международни и европейски стандарти при предоставянето на стоки/услуги;
 • Да знаят как са защитени личните им данни при пазаруване;
 • Да избягват „капани”, поставяни от нелоялни и агресивни търговци/доставчици на услуги;
 • Да имат обратна връзка с компетентните институциите, където да представят техни идеи и мнения за по-добра защита.

 

Тема на конкурса: „Ако знаете Вашите права при онлайн пазаруване, няма да сгрешите!”

Кой може да участва?

 • Ученици от 9 до 12 клас
 • Студенти

Допуска се участие на отбори, състоящи се до трима души. Могат да участват български ученици и студенти от страната и чужбина.

Категории за ученици:

 • Плакат – снимка на плаката в дигитален формат, заедно с кратко описание към него за посланието;
 • Видеоклип с продължителност до 10 минути – видеофайл или връзка към сайт за видео споделяне (youtube, vbox7, vimeo и др.), заедно с кратко описание към него. 

 

Категории за студенти:

 • Есе – до 10 стандартни страници размер А4 (210 х 297 мм). Отпечатването да бъде с шрифт Times New Roman, 12 пункта;
 • Видеоклип с продължителност до 10 минути – видеофайл или връзка към сайт за видео споделяне (youtube, vbox7, vimeo и др.), заедно с кратко описание към него. 

Как да участвате?

Изпратете своите предложения на e-mail: competition@kzp.bg или на пощенски адрес: София 1000, пл. „Славейков” 4а, ет. 3, Комисия за защита на потребителите, с уточнението: За конкурса „Ако знаете Вашите права при онлайн пазаруване, няма да сгрешите!”. За изпратените по пощата материали, важи датата на пощенското клеймо. Не забравяйте да напишете своите имена, училище/университет, населено място, електронна поща и телефон.

С участието си в този конкурс се съгласявате предложенията и имената Ви да бъдат публично известявани и публикувани в печатни и онлайн медии. Всички желаещи могат да участват с до три /3/ предложения в своята категория. Приемат се кандидатури само на български език.

Срок за участие:

01.04.2016 до 19.10.2016г.

Как ще протече конкурсът?

Получените в срок предложения ще бъдат разглеждани от жури, което ще излъчи победителите във всяка една от категориите. Печелившите ще бъдат обявени на страницата на Комисията за защита на потребителите: www.kzp.bg.

Награди:

 • Първа награда – 500 лв.
 • Втора награда – 300 лв.
 • Трета награда – 200 лв.

 

Наградите ще бъдат връчени през месец декември 2016г.

Най-добрите проектни идеи ще бъдат публикувани на страницата на Комисията за защита на потребителите: www.kzp.bg.