Посолството на САЩ и КЗП връчиха наградите на победителите в конкурса за есе, плакат и видеоклип на тема онлайн пазаруването

15.03.2017
Сподели тази новина

На официална церемония днес в Американския център на Столичната библиотека бяха обявени победителите в организирания от Комисията за защита на потребителите и Посолството на САЩ в България конкурс за есе, плакат и видеоклип на тема: „Ако знаете Вашите права при онлайн пазаруване, няма да сгрешите!”.

Наградите връчи секретарят по икономическите въпроси на Посолството на САЩ Сали Берхорст в присъствието на председателя на КЗП Димитър Маргаритов и двамата членове на комисията Константин Арабаджиев и Константин Райков.

Отличените от журито предложения са класирани по следния начин:

  1. Ивана Ангелова Атанасова
  2. Борислав Христов Димитров
  3. Лъчезар Руменов Фотев

Сред наградените автори е и Мария Илиева Сребренова. Тя получи фотоапарат за своя видеоклип, който може да бъде видян тук:

https://www.youtube.com/watch?v=Ic3-wNQJANI

Основната цел на конкурса бе да насърчи ученици и студенти да потърсят информация и да научат повече за правата си при пазаруване през интернет.

След церемонията по връчването на наградите, в Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов и проф. д-р Йовчо Топалов подписаха анекс към сключения в края на 2016г. Меморандум за сътрудничество и съвместна дейност между КЗП и Федерацията на потребителите в България. Двете страни ще предприемат действия с цел изследване на определени групи продукти (съдържание на етикети, анализ на верността на информацията върху етикетите, сравняване на съдържанието на етикетите) на едни и същи стоки от един и същ производител, предлагани в България и в други държави от ЕС, по повод информация, че предлагани от едни и същи производители хранителни стоки под една и съща марка и наименование са с различен състав на вложените при производството продукти.

Проучването следва да бъде извършено в срок до 15.05.2017г., след което резултатите ще бъдат представени пред обществеността.