Помирители ще решават спорове за заеми и битови сметки

12.01.2016
Сподели тази новина

Помирителни комисии ще се опитват да решават спорове на граждани с банки, проблеми със сметките за ток, парно, газ, вода, телекомуникационни и пощенски услуги, както и недоволството им от предоставени им транспортни и други услуги. Това съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП), която обяви във вторник готовността за старт на работата на секторни помирителни комисии в пет области в допълнение към работата на вече действащите национални помирителни комисии в 12 града на страната.

Всички те ще могат да решават и трансгранични спорове. Идната седмица тези комисии ще се нотифицират пред ЕК като органи за алтернативно решаване на спорове, информира председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Така спорещите страни ще могат да решават проблемите си там, а не да се стига до съдебни спорове. Производството ще е безплатно, с изключение на разходите за експертизи, ако някоя от страните реши да ги използва, като разходите ще са за сметка на страната, която ги е поискала. До два месеца помирителната комисия трябва да предложи компромисно решение по внесените казуси, което може да бъде прието на добра вола от спорещи страни или да му се придаде изпълнителна сила като бъде потвърдено пред граждански съд.

"С тази правна рамка се надяваме да повишим значително нивото за защита на потребителите от една страна, а от друга - да дадем възможност за бързи, ефикасни, опростени, евтини способи за решаване на спорове между потребители и търговци и то с участието на всички заинтересовани страни", каза зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

Омбудсманът на България Мая Манолова изрази надежда секторните помирителни комисии да проработят и да оправдаят част от надеждите на хората при решаването на спорове с търговците. Тя призова още да се прекратят лошите практики на търговците, които тормозят хората, да се променят общите условия и правилата на дружествата, които са нечестни към гражданите, и да се инициират законодателни промени, които биха защитили хората.

Източник: lex.bg