ОСНОВНИ ГРУПИ СТОКИ И НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ОПАСНОСТИ

15.03.2013
Сподели тази новина

Детско облекло с връзки

В тази група стоки попадат всички видове дрехи - спортни комплекти, панталони, поли, блузи, детски бански костюми, рокли, пижами и т.н.

В зависимост от това къде са поставени връзките основните рискове докато децата играят на детските площадки,водни пързалки, карат колело , качват се или слизат от превозните средства са рискове от нараняване и удушване.

 

Детски обувки и облекло с дребни части

Много често детското облекло е декорирано с дребни елементи – пайети, камъчета, цветчета, капси и др. и когато те се отделят лесно – със сила по-малка от допустимата за деца то тогава те крият риск за здравето и безопасността на децата – могат да погълнат и вдишат дребните елементи което да доведе до задавяне и задушаване.

 

Стоки грижа за деца

Това са бебешки колички, детски сгъваеми столчета, детски легла, шезлонг за малки деца, детска седалка за кола, детски столчета за хранене с масичка, детски надуваеми раменки, детски проходилки, сгъваема детска масичка за игра и др. Най-често срещаните опасности са нараняване от падане, разкъсвания, порязване, прещипване на пръсти,охлузвания.

 

Раменки

Основната опасност за малкото дете е от потъване и удавяне.

 

Стълби

Риск от падане и сериозни наранявания.

 

Запалки

Запалките с необичаен външен вид са например запалки или специфични поставки на запалки, които по своя външен вид приличат на играчки, герои от анимационни филми, пистолети, часовници, телефони, храни или напитки и т.н.Съществува риск от изгаряния и пожар, тъй като запалките са привлекателни за деца особено на възраст под 51 месеца.

Стоки за шега

Това са стоки, от които при използване удря ток – “лоша/груба шега” с външен вид на химикалки, пакетче дъвки, ключодържател, наподобяващ дистанционно за кола, шоколадчета, телбод, електронни игри, фенерчета колички и др. Генерираните върхов ток и импулсни заряди превишават допустимите безопасни норми и уредите трябва да се считат за опасни за здравето и безопасонстта на потребителите.

 

Стоки имитиращи храни

"Стоки, имитиращи храни" са стоки, които, макар че не са храни, имат форма, мирис, цвят, външен вид, опаковка, етикетиране, обем, количество или размер на храни. Потребителите - особено децата, могат да ги объркат с храни, в резултат на което да ги поставят в устата си, да ги смучат, да отхапят парче от тях или да ги погълнат, което може да съдържа рискове за здравето и безопасността им и да причини например задушаване, отравяне, перфориране или запушване на храносмилателния тракт.

 

Скейтборди

Риск от падане и нараняване

 

 

Лазерни показалци

Риск за зрението когато се насочва срещу незащитено око.

Детски площадки

Най-често срещаните несъответствия:
- Липса на ударопоглъщаща настилка – използвани са цимент и асфалт;
- Наличие на стърчащи и ръждиви крепежни и всякакви други елементи при огради, пейки, пързалки, люлки и др. (като болтове, ламарини, тръби и др.);
- Липса на отделни елементи на съоръжението като: седалки на люлки и пейки, липса на стъпала на пързалки, счупени улеи на пързалки.

 

Самоделно оборудване

В тази група попадат чукове, триони, бургии, ключове, отвертки, лозарски ножици, кирки, мотики и др. изработени от метал. Риск от нараняване.

 

Щепсели и контакти – обекти за битови и подобни цели

В тази група попадат щепсели, щекери, предходници, подвижни разклонители без кабел, контакти, куполинги и др. Риск от пожар.