На КЗП са представени документи за всички плащания за екскурзията на българските ученици в Испания

11.07.2015
Сподели тази новина

Всички документи за извършените плащания, необходими за нощувките на учениците от Националната финансово-стопанска гимназия в София, вече са представени пред Комисията за защита на потребителите (КЗП) от управителя на туроператора „Гъливер травъл”, организирал екскурзията на децата до Испания. Осигурени са средства и за горивото за целия път до България.

В четвъртък сутринта КЗП започна незабавна проверка на туроператора след като от медиите стана ясно за създалата се ситуация. Инспекторите на контролния орган присъстваха в офиса на туроператора в двата дни /четвъртък и петък/. В рамките на деня, в който стана известен възникналият дискомфорт във връзка с настаняването на децата при пристигането им в Испания, бяха взети мерки за преместването им от тризвезден в четиризвезден хотел. Проверяващият екип на КЗП изиска документ за извършеното допълнително плащане към хотела в Лоред де Мар и присъства на потвърждението от негова страна за преместването на децата.

В края на вчерашния ден бяха потвърдени всички резервации за оставащите до завръщането на групата в България нощувки, като предстоеше доплащане на част от сумата за хотела в Кан, където децата ще пренощуват на 12 срещу 13 юли. Следващата нощувка е в Словения и тя също е подсигурена. На 14 юли учениците трябва да се завърнат в страната. Проверката на КЗП ще продължи и след приключването на случая. Нейната цел ще бъде да установи съответствали ли са предоставените по време на екскурзията услуги на предвиденото в договора за организираното пътуване. Извършва се и цялостна проверка на фирмата. За констатираните нарушения ще бъдат съставени актове и наложени съответните санкции.

За свеждане до минимум на риска от възникване на други подобни ситуации в бъдеще КЗП подкрепя и изразява готовност за участие в обсъждането на промени, които да дават по-високи гаранции, че подобен род проблеми ще се решават без да засягат в такава степен икономическите интереси и комфорта на потребителите по време на техните организирани пътувания.