На какво да обърнете внимание при наемане на фирма за кетъринг?

27.09.2019
Сподели тази новина

Предстои Ви частно събитие и планирате да се заемете сами с по-голямата част от дейностите по организацията му? Държите обаче кетърингът да е осигурен от специализирана фирма… Има няколко важни момента, на които е добре да обърнете специално внимание.

На първо място проучете търговеца, който смятате да наемете за предоставяне на кетъринга.

Обикновено такива фирми действат с каталози, които представят предлагания от тях асортимент. В разговор с консултант на фирмата може да се уточнят важни детайли. Например, какви биха били цените за едни или други количества от дадени продукти, тъй като при по-голяма поръчка е възможно да се предлагат отстъпки. Също така – кои от посочените в каталога са постоянно налични и кои трябва предварително да бъдат поръчани, а при необходимост от заявка следва да се знае какво ще е необходимото време за доставката. Важен момент тук е да коментирате мястото, на което ще се състои събитието, както и времето, в което се предвижда да има кетъринг обслужване, тъй като услугата е специфична – става въпрос за храна, която може да има различна трайност или да изисква специфични грижи, за да се запази в най-добрия си вид след подреждането. Тези обстоятелства биха били важни и в случаите, когато фирмата реши да Ви предложи като част от аранжировката на масите ледени фигури например, които обаче може да се стопят, в случай че събитието е на открито под силно слънце.

Преди изготвянето на индивидуална оферта е важно да уточните и колко гости ще очаквате, какъв ще бъде контекстът на събитието, за да прецени консултантът колко голям екип трябва да бъде осигурен за обслужването на място, за да има услугата необходимото ниво.

На следващ етап фирмата следва да Ви представи оферта, в която да са залегнали всички уточнени в предварителния разговор елементи – какви услуги ще бъдат включени под формата на осигуряването на продукти и доставката им, какъв персонал е нужен за обезпечаването (предупредете, ако имате специфични изисквания), какви допълнителни услуги се налагат или бихте желали и пр. Важен момент при офертата е и този да се посочи има ли задължителни компоненти, които вървят неизменно с нея – какви са те и колко струват. Задължително е да се посочи цена за всеки от тях поотделно, както и да има обща цена за целия пакет на услугата. Тя трябва да е крайна, т.е. с включени всички данъци и такси.  

По отношение на договора – в него следва да бъде пренесено всичко от офертата, както и изменения и допълнения, които са направени при евентуален последвал отправянето на офертата разговор. В договора задължително трябва да се съдържат данни за двете страни – възложител и изпълнител, както и координати и начин на осъществяване на комуникацията между тях. Добре е да е упоменато окончателен ли е договорът или подлежи на промени/допълнения, в какъв срок може да се коригира и ще струва ли това нещо на клиента, при отказ - какви са условията и сроковете и съответно – на кой етап какви неустойки се предвиждат.

Непременно изисквайте и пазете платежните документи! Те удостоверяват какви суми сте внесли и за какви услуги. Така, ако нещо се обърка, ще можете да си търсите правата.

в. "Монитор"