КЗП извърши 3000 проверки през април, планира инспекции в туристически и търговски обекти по Черноморието преди активния летен сезон

09.05.2015
Сподели тази новина

"Радвам се, че днес сме тук заедно, за да отбележим Деня на Европа 9 май, защото всички ние сме европейски граждани. Иска ми се всички ние да сме и граждани, добре информирани за своите права – права на потребители, на хора, които мислят за своето образование и развитие” - каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), на хепънинг в Южния парк по повод Деня на Европа. Събитието се проведе под мотото: „2015 - Европейска година на развитието” и бе открито от вицепремиера по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

"Щастлив съм, че днес сред нас са вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси г-жа Меглена Кунева. Знаете - тя беше и първият български еврокомисар и първият еврокомисар, ангажиран с правата на потребителите. Тук са, за което им благодаря, и министърът на икономиката г-н Божидар Лукарски, заместник-министърът на икономиката г-жа Даниела Везиева, народни представители, представители на други институции и много приятели.” – добави г-н Маргаритов.

Маргаритов посочи, че всеки месец в КЗП постъпват над 1000 жалби и сигнали от потребители. По тези жалби, както и по инициатива на контролния орган, през месец април комисията е извършила близо 3000 инспекции, в резултат на които са установени над 300 нарушения на закона, за които са наложени санкции. Комисията се е произнесла по над 50 случая за забрана на нелоялни търговски практики. За месеца са изтеглени от пазара 10 опасни стоки.

През предстоящия летен сезон Комисията за защита на потребителите ще извършва превантивни проверки на различни атракциони, аквапаркове, хотели, заведения за хранене и развлечения, както и на туроператори и турагенти. „През лятото по Черноморието на всички Вас – туристите, ще са на разположение приемни на открито, където бързо и компетентно да бъдете посъветвани и защитени. Виждам, че сред нас има много майки с деца и бързам да ги успокоя, че ще продължим да полагаме усилия за това децата ни да играят с безопасни играчки и на безопасни площадки.” – каза още Маргаритов.

Заедно с хепънинга се проведе изложение с информационни щандове на европейските информационни мрежи. Демонстрирани бяха възможностите за работа, обучение, обмен на информация и потребителските права в рамките на ЕС.

Организаторите - Комисията за защита на потребителите и Центърът за развитие на човешките ресурси към МОН, се бяха погрижили и за доброто настроение на множеството посетители на събитието, които заедно със семействата си избраха да прекарат съботния ден на открито в парка. Концертна програма с участието на Орлин Дочев и групите RUDI, DULI MUDEN & KUKUSHEFF, LITER JACK, BOBO VAKLINOV, КАСКАТА, LEXUS, POALINA, PIPPI ROLLIN, TOTO и T.H.A. продължи повече от два часа. Проведени бяха и томболи с награди за посетителите.

Съорганизатори на хепънинга бяха Европейският потребителски център – България, Информационният център „Европа Директно” – София, Програма „Еразъм+“, Националният Европас център, eTwinning България, Националният Еврогайдънс център, EURES.