Константин Райков: „Брокери на имоти с нечестни практики спрямо клиентите си”

02.11.2018
Сподели тази новина

Ръстът на пазара на имоти, предизвика изобретателността на агентите на недвижими имоти в използването на нови нелоялни практики и на неравноправни клаузи при предлагане на продажба на жилища. Това каза пред в. „Телеграф” Константин Райков, член Комисията за защита на потребителите, и препоръча потребителите да се обръщат към КЗП при всяко съмнение за измама.

Последната спекулация на пазара на имоти е неправомерно организиране на т.нар. вътрешни търгове, с които брокерите генерират десетки и хиляди лева печалби. Практиката е следната. Агенцията предлага даден имот. Клиентът го харесва, внася определена сума като капаро и плаща комисионна на брокера. В един момент обаче брокерът се обажда и казва, че за същия имот има и други клиенти и между тях и подписалия предварителен договор клиент трябва да се проведе търг. Ако не се съгласи на условието, купувачът гори с капарото. Ако пък се съгласи, плаща по-висока цена за имота.

Това е нелоялна търговска практика, чрез която цената на имота се завишава изкуствено, категоричен е Райков.

Комисията за защита на потребителите вече има произнасяния в минал период за нелоялни практики в сферата на недвижимите имоти. Става дума за случаи, в които брокери изнудват свои клиенти, които харесали не предлагания от тях апартамент, а друг в същия блок. Според последните комисиона им се предлага дори само за това, че завели на мястото купувача, където той си е харесал жилище, предлагано от друга агенция.


Източник: в. "Телеграф"