Какво трябва да знаем, когато избираме зимни гуми за колата си?

10.11.2019
Сподели тази новина

От 15 ноември всички автомобили задължително ще трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми или такива, които са с грайфер над 4 мм.

Комисията за защита на потребителите напомня на шофьорите, които са оставили тази задача за последния момент, какво е важно да имат предвид при закупуването на автомобилни гуми.

Много често клиентите. „Дори и да се предлагат нови гуми в социални мрежи, в различни платформи за общуване и обмен на информация, може да се окаже, че тези гуми са произведени преди доста време и вече не притежават онези характеристики, които материалът, когато са били нови, позволява да бъдат експлоатирани нормално“, предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов във връзка с това, че хората често избират и закупуват гуми онлайн.

Трябва много да се внимава и при покупката на гуми втора употреба, тъй като няма никаква гаранция при какви условия са съхранявани и как са използвани. „Гумите втора употреба могат да имат добри характеристики, като нови, но ние не знаем точно при какви условия те са били експлоатирани и съхранявани и дали можем да се доверим, защото – макар и да имат достатъчно живот на пръв поглед, може да се окаже, че те са опасни“, обърна внимание председателят на КЗП.

Според изискванията всеки етикет трябва да показва три секции. Първата секция е в лявата част на етикета, където с латински букви от A до G се предоставя информация за разхода на горивото. Във втората секция, в десния горен ъгъл на етикета, се посочва сцеплението на автомобилната гума с влажната настилка на пътното платно. В най-долната секция има данни за нивото на шума в децибели, обясни Истатко Томов от КЗП.  

През месец септември Комисията за защита на потребителите осъществи кампания за проверки относно наличието на тези етикети, като нарушения не са установени.

В България шофьорите не са длъжни по закон да оборудват автомобилите си със зимни гуми. Правилото гласи, че когато температурите паднат под 7°С шофьорите трябва да са или със зимни гуми, които създават по-добро сцепление и теглителна сила, или с летни такива, на които дълбочината на протектора е не по-малка от 4 мм.

При пътуване в чужбина обаче, различните държави имат различни правила. Ето защо винаги трябва да проверявате предварително кои европейски държави изискват зимни гуми, тъй като ще откриете, че много от тях налагат използването им със закон.  

Източник: Канал 3