Изнесена приемна на КЗП в Пловдив с участието на Константин Арабаджиев

17.05.2017
Сподели тази новина

На 19 май 2017г., петък, в Пловдив Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП), ще се включи в изнесена приемна на институцията.

Проявата ще се състои от 11.00 ч. до 14.00 ч. в регионалния офис на КЗП на адрес кв. ”Кършияка”, ул. ”Васил Левски” № 50.

Жителите от региона ще могат да получат консултация относно потребителски въпроси, да изложат конкретни казуси или да подадат жалба, по която да бъде извършена проверка.

Подобни  срещи на ръководството на институцията с граждани бяха проведени в Русе и Благоевград с председателя Димитър Маргаритов и Константин Райков, също член на КЗП. По време на тях потребителите най-вече се интересуваха от правата си при покупка на дефектна стока или некачествена услуга, предимно в сферата на телекомуникациите.


През миналата година регионалната дирекция Пловдив на Комисията за защита на потребителите (КЗП) е проверила над 4700 търговски обекта във връзка с правото на информация за предлаганите продукти и условията на сделките, както и относно защитата на гражданите от нелоялни търговски практики. Съставени са 242 акта за нарушения, най-често свързани с обозначаването на цените. Забранени са 49 нелоялни практики, прилагани предимно при провеждане на кампании за намаления и промоции.

Още над 1000 инспекции са извършени през миналата година в туристически обекти. В резултат на тях са съставени около 220 акта предимно за необявяване цените на допълнителни услуги и отсъствие на регистър на настанените туристи в места за настаняване, както и за липса на лист- и карт менюта в заведения на хранене и развлечения. За предоставяне на туристическа услуга без удостоверение за категоризация са затворени 24 обекта.

Прегледани са и интернет страниците на 57 туроператора в региона, като при 12 от предлагащите организирани туристически пътувания с въздушен транспорт е установено, че летищните такси не са включени в общата цена и подлежат на допълнително заплащане.

По направлението безопасност през 2016г. инспекторите са извършили 436 проверки в магазини за промишлени стоки, спално бельо, облекла и обувки, електроуреди и оборудване, надуваеми артикули и пр. Съставени са 25 акта и са взети 33 проби от няколко модела детски легла, колички, кошарки и други продукти, за които са възникнали съмнения относно безопасността им.

Приблизително 2300 жалби и сигнали са постъпили в регионалната дирекция Пловдив на КЗП през 2016г. Свързани са основно с рекламации на некачествени телекомуникационни устройства, битови уреди и аудио-визуална техника.


БТА - Близо 2300 жалби и сигнали са постъпили в Комисията за защита на потребителите в Пловдив през 2016 г.

 

plovdiv24 - Шеф на КЗП дава консултации в Пловдив