Европейският потребителски център – България с информационен щанд за Деня на Европа

11.05.2021
Сподели тази новина

Денят на Европа, 9 май беше отбелязан от Европейския потребителски център - България с информационен щанд на открито в Пловдив. Инициативата се проведе съвместно с информационния център „Европа Директно“ в града. Интересът на гражданите беше значителен. Те получиха информация и материали, в които са представени възможностите за работа, обучение и участие в проекти в страните от ЕС, както и за това как да защитават правата си, когато те са засегнати от търговци в други страни членки.

През изминалата година потребителите все по-интензивно търсят съдействието на Мрежата от Европейски потребителски центрове по повод трансгранични проблеми. От началото на пандемията до момента с помощта на мрежата ECC-Net са възстановени общо над 4 млн. евро към потребители. Най-често това са били случаи с анулирани полети, затворени хотели или заради друго нарушение на правата им, свързано с мерките за ограничение на COVID-19.  От март 2020 до март тази година в мрежата са постъпили 170 000 запитвания  от потребители в Европа, чиито права са били нарушени. Този брой е ръст от 44 % в сравнение със същия период за предходната година.

По случай празника Община Пловдив, „Европа Директно – Пловдив" и Център “Образование за демокрация” организираха концерт в центъра на Плoвдив. Музикалното събитие от години е традиция за Деня на Европа. Този път инициативата премина под мотото „Българската класическа музика на ХХ век“.