Димитър Маргаритов: "Започват проверки в зимните курорти"

01.12.2017
Сподели тази новина

Комисията за защита на потребителите започва проверки в зимните курорти, съобщи председателят Димитър Маргаритов в предаването „Преди всички” по БНР.

„Нашите екипи започват в местата, където в предишни периоди сме констатирали нарушения и сега целта ще бъде да установим дали тези нарушения са преодолени, дали въпросните обекти са изпълнили всички изисквания по закон. Съвместно с колегите от Агенцията по метрология и технически надзор ще направим проверки на съоръженията. Надявам се това ад успеем да го сторим още преди откриването на сезона. Също така ще проследим дали пистите са категоризирани и дали е налична цялата необходима информация за безопасната им експлоатация”, поясни Маргаритов.

Председателят каза, че все още няма жалби за разминавания между предлаганото в дадена оферта и действителната ситуация: „Към момента все още нямаме жалби, защото повечето обекти все още не са приели първите с гости. Отправям апел към търговците да поддържат високо ниво и това, което са поели като ангажимент към своите клиенти, да го изпълняват така, както са го поели, защото през изминалите периоди това е било и основното нарушение в сферата на туризма, за което сме получавали най-много сигнали, че нещо се обещава, а после не може да бъде изпълнено”, добави той.  

Маргаритов даде и съвети към потребителите:

„Винаги сме казвали, че още когато потребителите запазват своята почивка, когато набелязват сред множеството оферти на какво да се спрат, ако става въпрос за туроператор, винаги да проверят, че той действително съществува, че е регистриран в Министерството на туризма и че притежава валидна застраховка „професионална отговорност”.  Ако това е така, тогава рисковете намаляват, тъй като дори и да има някакво неблагополучие с почивката, винаги има вариант за обезщетение поне. И когато такова разминаване между обещаното и предоставеното впоследствие има, най-важното нещо е потребителите да реагират, да изискат от представителя на съответния туроператор и организатор на пътуването необходимата информация и съдействие. Ако не я получат, да сигнализират веднага при нас, за да можем да се намесим”, каза още председателят.

Източник: БНР


По темата:  в."Труд"