Димитър Маргаритов: „В „Черния петък” не се изкушавайте от предложения за продукти с „изключителни качества” и в „лимитирани серии”

27.11.2015
Сподели тази новина

Снимка: Виктор Гилтяй

„Очаква се много магазини и интернет търговци да обявят големи проценти намаление на стоките, но са възможни и нарушения.”, напомня Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в статия на в. „24 часа” посветена на кампанията „Черен петък”.

Проучванията на вестника сочат, че почти всички столични молове са пуснали брошури, с които техните наематели декларират, че ще предложат намаления от 20 до 60-70 на сто. Същото обещават и сайтове за интернет търговия.

Инспекторите на КЗП ще проследят дали посочените в рекламните брошури намаления ще бъдат реални в търговските обекти. Задължително е върху етикета да бъдат посочени както процентът на намалението, така също и старата и новата цена, за да може клиентът да се ориентира за размера на отстъпката. Така при деклариране на определен процент намаление – например 50%, трябва ясно да е посочена цената, от която се получава то.

„Внимавайте, защото в предишни години сме регистрирали нелоялни търговски практики както с нереални промоции, така и с придаване на „изключителни” качества на продукти, за които се оказва, че не са толкова уникални. Или се провеждат големи кампании за продукти, за които се твърди, че са пуснати в малки количества, а то не е така.”, предупреди Маргаритов.

Източник: в. "24 часа"