Димитър Маргаритов: „Развиваният от нас проект за борба с двойния стандарт ще ускори процедурите, по които той ще бъде санкциониран”

25.01.2019
Сподели тази новина

Комисията за защита на потребителите работи по проект за противодействие на двойния стандарт при продуктите, чиято цел ще бъде да подпомогне максимално процеса на бързото приемане, включително и в националните законодателства, на новите постановки, според които разминаванията в съдържанието ще се разглеждат като нелоялна практика и ще бъдат санкционирани. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в рубриката „Чети етикета” по bTV.   

Маргаритов обясни, че съгласно действащото до момента законодателство разминаването в качествата на продуктите, които се предлагат под една и съща търговска марка и с идентично външно оформление в различните държави в Европейския съюз, е допустимо. „Но именно това е проблемът на двойния стандарт”, коментира той. „Идеята, както сега се възприема в директивата за нелоялните търговски практики, е когато производителят счита, че има някаква причина това да се случва – например, защото вкусовите предпочитания в една държава са по-различни от тези в друга, да регистрира отделна търговска марка и да е ясно, че това е продукт с по-различни качества”, добави председателят.  

В рамките на развивания от КЗП проект ще бъдат изследвани по най-малко три вида от предварително набелязани пет примерни групи храни. Това са макаронени изделия, млечни продукти и сладкиши, зеленчуци и ориз, зехтин и подправки, консерви, както и вино, бира и спиртни напитки. Продуктите ще бъдат закупени както от близки до икономиката на България държави, така и от такива с по-развити пазари (Гърция, Испания, Германия и др.)

„Досега във фокуса попадаха храните, но ние предложихме да бъдат добавени и спиртните напитки. По този начин разширяваме принципното схващане за това, че трябва да се включват и други продуктови групи стоки, защото там също може да се окаже, че има такъв проблем”, посочи Маргаритов. Той добави, че целта е „да се идентифицират мащабите на „бедствието”, за да можем да подпомогнем и Европейската комисия, но и националните законодателни органи не само в България, а и в другите държави-членки”.

Проектът се съфинансира директно от ЕК и е на обща стойност около 180 000 евро. Периодът на изпълнение е 18 месеца. „Той е доста добър, най-напред, защото първите резултати ще могат да подпомогнат текущия в момента процес по възприемане в законодателството на тези постановки за двойния стандарт и за неговото санкциониране. Второ, това ще бъде по-нататък една много добра основа за контролните и правоприлагащи органи да ползват тези резултати и методиките, които ще бъдат разработени, за да могат по-лесно да хващат нови опити за подобни неща”, обясни председателят на КЗП.

В края на разговора Маргаритов изрази мнение, че неправителственият сектор би могъл да инициира маркетингови анализи, които да установят как и защо се ценообразува по определен начин и понякога се стига до съществени разлики в цените на едни и същи продукти в различните държави. 

Източник: bTV