Димитър Маргаритов: „Работим така, че зимният туристически сезон да протече спокойно“

17.02.2020
Сподели тази новина

Г-н Маргаритов, каква е организацията на контрола и как преминава зимният туристически сезон?

Още в края на миналата година започнахме организацията и извършването на проверки в зимните курорти. В началото на ноември в съвместна инициатива с министъра на туризма Николина Ангелкова обявихме, че ще се стремим повечето проверки да бъдат извършвани с общи екипи. Това, освен че създава по-голямо спокойствие за търговците и те не са обезпокоявани излишно, също така дава възможност и за вътрешен, взаимен контрол на институциите, ангажирани с този процес.  

 

Има ли нарушения при средствата за подслон и местата за настаняване?

Все още разгарът на зимния сезон предстои. Засега можем да кажем, че подготовката и началото на сезона бяха проведени така, че не се наблюдават съществени проблеми. Разбира се, отново можем да срещнем някъде нарушения, свързани с категоризацията. Сигурно ще се стигне до затварянето на някой обект, който е да речем заведение за бързо хранене, пък не е получил категоризация от Министерството на туризма.

 

Как стои въпросът с пистите и съоръженията?

По отношение на безопасността няма да има никакви компромиси. Тук говорим за съоръженията в зимните курорти. Но говорим също така и за информацията, която по силата на действащата наредба задължително трябва да бъде поставена в ски зоните и на ски пистите. Тя е унифицирана вече от две години за всички места, в които се предлага тази услуга, т.е. хората да могат да преценят наистина обективно трудността на трасетата и тогава вече да вземат своето решение дали са в състояние да се спуснат.

Има и други институции, които отговарят за целия този процес. Мисля, че засега координацията и работата са на високо ниво.   

 

Източник: списание "Дестинация България"