Димитър Маргаритов: "Проверяваме увеселителните съоръжения за деца"

06.06.2015
Сподели тази новина

„Ще проверяваме, както наличието на документи, които доказват, че съоръженията са въведени в експлоатация, съгласно изискванията на действащото законодателство, така и дали е налице предварителна информация, насочена към потребителите, която да ги ориентира какво представлява всяко съоръжение и какви рискове крие евентуалната му експлоатация, деца под каква възраст не бива да бъдат допускани и пр. Това са доста реквизити, за които ние следим един по един дали се съдържат в информационната табела и в предварителната информация, която трябва да е поставена на видно място до всяко съоръжение. Ще извършваме и визуална проверка на съоръжението и ще установим дали то е сглобено и се експлоатира по правилен начин.” Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов тази сутрин пред БНР. Поводът е започналата кампания на контролния орган за проверки относно безопасността на увеселителните съоръжения за деца.

Маргаритов допълни, че кампанията вече протича на територията на цялата страна, а от началото на юни КЗП проверява за безопасността и на други стоки, които се ползват от деца, като скейтбордове, ролери, скутери.

Утре инспектори на КЗП ще извършат масирани проверки в столичните паркове, където са разположени обществено достъпни увеселителни обекти с поставени аткракционни съоръжения в тях. Инспекциите ще обхванат както покритите, така и закритите обекти като надуваеми увеселителни съоръжения /пързалки, замъци, джунгли/, както и въртележки блъскащи се колички, гондоли, бънджита, въжени атракциони и др. Обект на проверките ще бъдат и отдаваните под наем акумулаторни коли, мотори и др.

Източник: БНР