Димитър Маргаритов: "Проверяваме качеството и безопасността на спиртните напитки в хотелите с ол-инклузив пакети"

25.06.2015
Сподели тази новина

„Един сравнително нов момент в тазгодишната ни кампания е, че ще вземаме проби от съответните спиртни напитки, които ще бъдат изпитвани в акредитираната лаборатория към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки, за да ще бъде установено дали има разминаване в качеството и дали е налице някакъв проблем.” Това обяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов днес в „Добро утро, България” по ТВ7 във връзка със започналите проверки на контролния орган за качеството и безопасността на предлаганите спиртни напитки в туристическите обекти по Българското Черноморие. Той посочи, че проверките ще обхванат, както заведенията с нощен режим на работа, както и местата за настаняване, които предлагат ол-инклузив пакети.

От началото на сезона КЗП стартира кампания за проверки в туристическите обекти в няколко основни направления, които са свързани с категоризацията на заведенията и хотелите и качеството на предлаганите в тях туристически услуги. Установените до момента нарушения Маргаритов обобщи така: „В няколко основни направления констатираме известна систематичност на нарушенията. При някои проверки се установява, че в местата за настаняване не се предлагат услуги, които би следвало да са на разположение на туристите в зависимост от категорията. В други случаи липсва информацията, която задължително трябва да бъде представена на вниманието на потребителите - както по отношение на това какви са възможностите, които предлага даденият хотел, така и по отношение на съществените елементи в менютата, които трябва да са винаги на български език и в български лева.”

Санкциите варират от 3000 до 50 000 лв. в зависимост от тежестта на нарушението.

Маргаритов прикани потребителите да посещават приемните на КЗП и без да е налице някакво нарушение, тъй като те са снабдени със специално приготвени кратки информационни материали относно потребителските права и хората биха могли да получат информация, за да се предпазят от това да станат жертва на някакъв тип нарушение.

Източник: ТВ7