Димитър Маргаритов: "При организирана стачка на авиопревозвачи пътниците ще имат право на обезщетение"

23.01.2019
Сподели тази новина

При организирана стачка от страна на авиопревозвачи, дори и тя да бъде обявена по надлежния ред, пътниците ще имат право на обезщетение. Това каза за сутрешния блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

По думите му неотдавнашно решение на съда в Люксембург промени досегашната уредба, според която стачките не се приемаха за извънредна ситуация. Той добави, че при отмяна или закъснение на полета, хората имат право и на настаняване в хотел, докато бъде намерен алтернативен маршрут.

Право на обезщетение и при отмяна или закъснение потребителите имат и при пътуване с автобус, поясни Маргаритов. „Едни от най-неприятните проблеми, които възникват по време на пътуване с автобус, са дублиране на места, когато има отмяна или закъснение на съответния автобус. В тези случаи трябва да знаем, че имаме право на обезщетение. Най-малкото имаме право да ни бъде възстановена сумата за заплатения билет или да бъде предложено алтернативно осъществяване на пътуването. Под алтернативно се разбира по-скоро да бъде реализирано в друг момент по-напред във времето, но трябва да се каже веднага, че определено това са задължения на превозвача. Тогава, когато настъпи такава извънредна ситуация, освен че дължи да върне обратно парите за заплатения билет, той дължи обезщетение в размер на 50 на 100 от стойността на билета“, поясни той.

Димитър Маргаритов каза още, че в закона не е упоменато туроператорът да поема ангажимент при открадни лични документи при пътуване в чужбина, но тук идва факторът човечност, който трябва всеки да прояви в подобна ситуация, за да не се получава забавяне и създаване на неудобство за останалите пътници. Маргаритов добави, че при подобен случай гражданите имат пълната подкрепа и съдействие от консулствата и обикновено документи се изваждат на момента.

Източник: ИА „Фокус”