Димитър Маргаритов: "КЗП поддържа на сайта си регистър на опасните стоки, разкритите рискови продукти на нашия пазар се забраняват за продажба и унищожават"

16.05.2015
Сподели тази новина

"В сайта на Комисията за защита на потребителите (КЗП) има подробна информация относно откритите в минали периоди опасни стоки, заедно с илюстративен материал, така че всеки би могъл да добие представа за какво става дума.” - коментира председателят на КЗП Димитър Маргаритов за Новините на БНТ2 по повод последните забранени от контролния орган опасни продукти. “Издават се заповеди, по силата на които тези стоки трябва да бъдат незабавно иззети от пазара. Към търговците адресираме такова нареждане – да не ги пускат на пазара. Същевременно има система, която работи на ниво ЕС. Тя се нарича “Грас Рапекс.” - добави още Маргаритов.

През изминалия месец април КЗП забрани продажбата на десет вида опасни стоки, които създават рискове преди всичко за децата. Сред спрените от продажба продукти са няколко модела детски рокли поради наличието на колани със свободни краища и дребни, лесно отделящи се елементи. Забранени са и спортен комплект суичър и панталон, долнище на анцуг, блуза с къс панталон и клин с пришити към него пола и воал. Наредено е изтегляни от търговската мрежа и на два вида декорации (грозд с лесно отделящи се зърна и декоративни топчета, имитиращи желирани бонбони), които отново са рискови преди всичко за децата, тъй като провокират техния интерес и в същото време размерът им позволява да бъдат погълнати, което може да доведе до задавяне или задушаване. Изтеглен от пазара е и щепсел-разклонител с три гнезда, чиито части под напрежение са откри и достъпни, което създава потенциална опасност от токов удар.

Източник: БНТ2