Димитър Маргаритов: „Потребителите да съхраняват документите за туристическите си пътувания и при проблем да търсят съдействие от КЗП и Европейските потребителски центрове”

13.08.2015
Сподели тази новина

„При всички случаи, без това да означава, че ние като контролен орган искаме да снижим интензивността на нашата работа, трябва потребителят за потърси незабавен контакт с търговеца или туроператора, който му е продал съответния пакет, за да може да направи рекламация и да поиска услугата да му бъде предоставена в съответствие с преддоговорната информация и сключения договор за дадено пътуване или въобще за закупуване на туристически продукт.” Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред „Дарик” радио на въпрос как потребителите да изберат надежден търговец за организиране на лятната си почивка.

„Нашата практика показва, че в редица случаи има сравнително бързо и ефективно разрешаване на такъв тип потребителски спорове.”, посочи Маргаритов и допълни – „Ако това не се случи и проблемът не може да бъде решен, ние сме на разположение – потребителите могат да се обърнат към нас за съдействие, за извършване на проверка и за решаване на спора.”

През продължаващия активен летен сезон Маргаритов припомни най-важните съвети към потребителите, когато организират своята ваканция. „При ползване услугите на туроператор, първата група съвети, които ние винаги даваме, е потребителите да проверят неговата надеждност – има ли регистрация, има ли валидна застраховка „професионална отговорност”. След като се установи това, втората група съвети обхващат това потребителят да се информира максимално, освен за историята на този туроператор, така и за всички съществени елементи на пътуването, което той вече си избира. Дали има някакви скрити уловки, като непосочване на всички разходи, например. Трябва да се внимава също така дори и когато туроператорът е коректен, какви разходи не се включват и това изрично е отбелязано в офертата за съответното пътуване.”  

Потребителите трябва да съхраняват договора, различните платежни документи, които са доказателство за извършените от тях плащания за туристическия пакет. Така в случай на някакъв проблем, те могат да ги предявят, включително и пред Комисията за защита на потребителите, ако съответният туроператор не желае да удовлетвори претенцията им.

Маргаритов допълни, че ако туроператорът не е български, но е в ЕС, потребителите могат да се обърнат за съдействие към някой от офисите на мрежата Европейски потребителски центрове в съответната държава. Пътуващите извън България, извън ЕС, могат да ползват услугите на дипломатически консулски представителства не само на България в съответната държава, защото е възможно в някои да няма подобно представителство, но на всички държави-членки на ЕС и по тази линия вече да стигне въпросът до съответния орган, който би трябвало да се намеси, за да реши казуса.