Димитър Маргаритов: „Онлайн магазини за ученически стоки съкращават срока за отказ от покупката”

13.09.2015
Сподели тази новина

Електронни магазини за ученически стоки и пособия неправомерно са съкращавали срока за връщане на онлайн покупка от 14 на 7 дни. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в предаването „Събуди се…” по „Нова телевизия”.

Нарушението е установено в рамките на националната кампания на институцията за проверки на обекти, в които се продават учебници, учебни помагала, тетрадки, бележници, несесери, химикалки, моливи и други пособия.

Някои от доставчиците са посочили период от 30 дни за възстановяване на заплатена сума в случай на отказ от сделката, докато според Закона за защита на потребителите (ЗЗП) той е до 14 дни. Други констатирани нарушения са отсъствието на информация, че потребителят не може да се откаже от поръчката или при какви обстоятелствата губи това право, както и липсата на напомняне за наличието на законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба. Проверките на тези и други сайтове продължават.

Маргаритов направи важно уточнение, че потребителите следва да имат предвид, че при упражняването на правото си на отказ от покупката в 14-дневния срок е възможно търговецът да поиска пощенските разходи за връщането на пратката да са за тяхна сметка. Наред с това законът изключва възможността за отказ в 14-дневен срок от покупки през интернет по отношение на определени видове стоки, сред които може да се окажат и някои артикули за учебния процес.  Такива, например, могат са дисковете със звукозаписи, видеозаписи и компютърен софтуер; вестници, периодични издания и списания при липса на абонамент; стоки, изработени по поръчка или съобразно индивидуални искания на клиента и др.  

В хода на проверките в търговската мрежа в страната до момента не са констатирани сериозни нарушения при продажбата на ученически стоки. Регистрирани са отделни случаи, в които е липсвала информация за производителя на даден артикул.

Друг акцент в кампанията за новата учебна година е безопасността на облеклата и обувките за учениците. Инспекторите следят също за предоставянето на пълна и вярна информация на български език за произхода, вида и основните характеристики на продуктите, както и за ясното обозначаване на цените и условията, при които се продават артикули в промоция, допълни Маргаритов.

В началото на учебната година КЗП започва проверки за спазване забраната за продажба на тютюн и тютюневи изделия на лица под 18 годишна възраст. Същевременно институцията ще се разгърне контролната си дейност и по направление защитата на друга уязвима група потребители – хората от „третата възраст”, от нелоялни практики, на които биха могли да станат лесна жертва, оповести ръководителят на ведомството.

Източник: Нова ТВ