Димитър Маргаритов: "Като цяло търговците спазват изискванията за предоставяне на информация за безопасно ползване на увеселителните съоръжения за деца"

11.06.2015
Сподели тази новина

„Към момента бих искал да успокоя родителите и гражданите, че като цяло търговците спазват изискванията на закона. Налице е в повечето случаи съответната необходима информация, поставена на видно място. Но, тъй като нашите проверки продължават, тепърва установяваме дали са налице всички необходими документи, които се изискват съгласно закона.” Това съобщи тази сутрин председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „Добро утро с БНТ2”. Коментарът бе по повод стартиралата национална кампания на контролния орган за проверки на увеселителни съоръжения за деца, разположени както на открито, така и в закрити помещения. От началото на кампанията до момента са извършени 55 инспекции на надуваеми замъци, пързалки, джунгли, батути и други съоръжения, на които се предоставят услуги срещу заплащане.

При обобщението на първите резултати от извършените по кампанията проверки Маргаритов посочи, че в четири случая /в София, Пловдив, Стара Загора и Варна/ е установено „извършване на нарушения най-вече по документалната страна на въпроса, а тя е особено важна за безопасността, тъй като, когато липсват документи, презумпцията е по-скоро, че е налице едно опасно съоръжение.” Той допълни, че в такива случаи се издават заповеди за спиране използването на съоръженията и се налагат санкции, които в зависимост от тежестта и естеството на нарушението са от 5000 до 25 000 лв.

„Нашите проверки обхващат следните няколко направления. Преди всичко изследваме налице ли е предварителната информация, която би трябвало да съдържа всички важни елементи относно безопасната експлоатация на съоръжението – възраст и допустими килограми на лицата, които биха могли да използват съоръжението, евентуални ограничения и забрани, свързани например с това да не се допускат лица, носещи остри предмети, както и придружаващите лица да бъдат на определено разстояние от движещите се елементи на даденото съоръжение. На следващо място извършваме и документални проверки относно това дали са налице съответните доклади за съответствието на съоръжението с утвърдените стандарти, както и дали са налични още няколко важни документа, между които технически паспорт на съоръжението, както и разрешение за ползване, което в различните случаи може да бъде издадено или от главния архитект на съответната общинска администрация или от органите на строителния контрол.” - посочи още Маргаритов и добави: „Тези проверки, като част от кампанията, ще бъдат особено интензивни в рамките на целия летен сезон, но и целогодишно като част от нашата приоритетна дейност за контрол върху безопасността на стоките и услугите константно ще бъдат извършване на територията на цялата страна.”

Маргаритов припомни, че КЗП започва поетапно откриването на приемни по цялото Черноморие в големите градове и курортни комплекси. Те ще бъдат на разположение на гражданите включително и на открито за определени периоди от време, за да могат туристите лесно и бързо да получават информационни материали, да подават жалби и сигнали и да получават компетентни, експертни съвети.

Източник: БНТ2