Димитър Маргаритов: „Бляскавите реклами трябва да отговарят на действителността”

22.12.2018
Сподели тази новина

„Вече сме в зенита на пазаруването за Коледните празници. Ще го има в по-интензивен мащаб и преди Нова година. Традиционно нашите проверки показват, че интензифицирането на пазара става именно непосредствено преди празниците. Може да продължи и през януари – тогава хората разчитат на това да има намаления”, отбеляза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в жива връзка от търговски център за предаването „Събуди се” по Нова ТВ.      

„Две групи са въпросите, които могат да създадат неприятности. При едната по-скоро трябва да внимават самите потребители – предпразничната еуфория да не ни обзема дотолкова, че да пропуснем факта, че в магазина може да са разбъркани някакви артикули, да си вземем нещо, за което да се заблудим например, че цената е такава, а тя не е такава”, каза обърна внимание Маргаритов.

„Има лъскави опаковки, които примамват потребителите с някаква коледна лимитирана серия обаче по-скоро трябва да внимаваме какви са съставките и каква би била разликата спрямо стандартния продукт. Невинаги за всички предпочитания това би отговорило на очакванията за нещо много ексклузивно. То може да е дори нещо, което повече няма да ни хареса, отколкото това, което стандартно бихме могли да си закупим и то на по-добра цена”, предупреди още председателят на КЗП.

Маргаритов открои и проблемите, свързани с търговците. Намаленията – да бъдат коректно представени. За по-голяма сигурност потребителите да следят на касовите апарати, особено при повече покупки, дали всичко се маркира така, както е било отбелязано върху етикетите на щендерите.

„Тези потребители, които са били примамени от рекламни брошури за много изгодни неща, които могат да си купят точно в предпразничните дни, и отивайки в търговския обект, да се окаже, че не е имало такива наличности, нека сигнализират, за да можем и ние да се намесим. Това е нелоялна практика, която ние би трябвало да санкционираме във всеки случай”, завърши Маргаритов.

Източник: Нова ТВ