Димитър Маргаритов: "Балнеолечебните центрове по-рядко биха предложили заблуждаващи оферти, но потребителите все пак трява да внимават"

03.07.2019
Сподели тази новина

По-активни проверки от началото на месец юли текат в онези места за настаняване и заведения за хранене и развлечения, за които за съжаление в минали периоди са били констатирани пропуски, дори и липса на категоризация, заради което тези обекти са били временно затваряни. Нашата първа задача е да установим дали всички тези недостатъци са преодолени и всички туристически обекти са подготвени така, както изисква и Наредбата, и Законът за туризма, да посрещнат своите гости. Това каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред БНР.

    

Биляна Славчева: За какво да внимават потребителите при търсенето на оферти за СПА туристическите обекти?

Димитър Маргаритов: Когато говорим и за летен планински туризъм, често обектите се рекламират като СПА-хотели или СПА-комплекси. Но не е достатъчно някой да реши поради каквато причина сметне за необходимо, че неговият туристически обект може да се рекламира по този начин. Вече трета година е в сила нарочната Наредба, която определя реда и условията, по които се сертифицират СПА-центровете. Има изисквания за предоставянето на минимален вид и брой услуги и това не е случайно. Макар понякога да ни се струва, че нормативната уредба е прекалено казуистична и създава прекомерни изисквания или затруднения за онези, които искат да развиват туристически бизнес, но ако те искат наистина да предоставят на своите клиенти услугите, които очакват, трябва да отговарят на изискванията на закона.

 

Биляна Славчева: Освен СПА, има и балнеолечебни и терапевтични центрове. Важат ли същите правила и за тях?

Димитър Маргаритов: Тук е още по-специфично, тъй като става въпрос по-скоро за възстановяване след някакви заболявания, за профилактика, която е свързана много по-силно с конкретно здравословно състояние или здравословен проблем на отделния човек. Може би именно поради това, че услугата е нещо като „лечебно мероприятие”, съчетано с почивка, по-рядко се срещат заблуждаващи оферти за такъв тип туризъм.

Балнеолечебния център трябва задължително да разполага със закрит басейн, водолечебна и термотерапевтична секция, с различни типове басейни, вани, сауни.

Такива оферти потребителите би трябвало да разглеждат и да се интересуват по-подробно, ако нещо не е описано достатъчно ясно, като осъществят и директен контакт с предлагащия въпросната оферта. Защото човек, в зависимост от специфичните здравословни проблеми или пък желание за профилактика на здравето, би могъл да зададе необходимите въпроси и да получи необходимите отговори и така да е сигурен, че ще избере най-подходящото за него.    

Източник: БНР