Национална кампания за проверки на увеселителни съоръжения за деца

05.06.2015 - 15.09.2015
Изтекла кампания
Сподели тази новина

В  началото на лятото Комисията за защита на потребителите (КЗП) дава старт на национална кампания за инспекции на разкритите обществено достъпни увеселителни обекти за деца с поставени аткракционни съоръжения в тях.

Проверките ще обхванат както покритите, така и закритите обекти като надуваеми увеселителни съоръжения (пързалки, замъци, джунгли), въртележки, блъскащи се колички, гондоли, бънджита и въжени атракциони. Обект на инспекциите ще бъдат и отдаваните под наем акумулаторни коли, мотори, влакчета и др.

Инспекторите ще проверяват наличието на документи, които доказват, че съоръженията са въведени в експлоатация съгласно изискванията на действащото законодателство. Представителите на контролния орган ще следят и дали търговците предоставят на потребителите задължителната предварителна информация за вида на съоръжението, ограничения за възраст и килограми на децата, които могат да го ползват безопасно, допълнителни указания като забрана за носене на остри или обемисти предмети, както и за пушене в непосредствена близост до атракциона.

 

Важно за родителите:

Обърнете внимание на информацията за съоръженията. Ако такава липсва, по-добре е да не допускате децата си да ги ползват.