Национална кампания за проверки на стоки за деца: тротинетки, ролери, скейтборди

29.05.2015 - 15.09.2015
Изтекла кампания
Сподели тази новина

С настъпването на лятната ваканция на учениците Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва национална кампания за масови проверки на скейтборди, тротинетки, ролери и други стоки, свързани с прекарването на свободното време на децата. Целта е превенция още в началото на сезона, в който подрастващите пребивават повече часове навън.

Проверките ще обхванат производители, вносители и дистрибутори. Инспекторите ще следят отговарят ли предлаганите в търговската мрежа скейтборди, тротинетки и ролери на общите европейски изисквания и стандарти. В случай на установяване на опасни стоки, ще бъдат предприеми необходимите мерки за изтеглянето им от търговската мрежа.

Акцент при проверките по кампанията ще бъде и наличието на надпис, че при употребата на подобен род стоки се препоръчва използването на защитно облекло, което е особено важно, за да могат да се предпазят децата в случай на някакъв инцидент. Търговците ще трябва да представят пред контролния орган съответните документи, че е направена оценка за съответствие с изискванията за безопасност преди пускането на продуктите на пазара.

 

Важно за родителите:

При скейтбордите (за деца над 20 кг.) дъската трябва да бъде изработена от материали, които не допускат подхлъзване, да няма остри и стърчащи части, а външната й линия да е със заоблени ръбове с минимален радиус 10 мм.

Тротинетките (за лица от 35 до 100 кг.) и ролковите кънки (за деца над 20 кг.) задължително трябва да бъдат придружени с препоръки за подходящите повърхности за карането им, както и с инструкции, да бъде проверено правилно ли е регулирана системата за управление и дали всички съединителни елементи са здрави и надеждно закрепени.

Обезателно следва да бъде обърнато внимание на това дали има подборни инструкции за безопасна употреба, както и  евентуални предупреждения и указания за сервиз и поддръжка. Важно е също да е налице информация за производителя или вносителя на изделието.