Национална кампания за проверки на детски седалки за автомобили

15.06.2015 - 31.08.2015
Изтекла кампания
Сподели тази новина

В сезона на по-интензивните пътувания Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проверява безопасността на детските седалки за автомобили, каквито родителите са задължени да осигурят за децата си до височина 150 см. Инспекторите ще следят и за наличието на задължителната информация за изделията, част от която следва да бъде поместена върху специален ECE-етикет.

 

Важно за родителите:

За детските седалки за автомобили е важно да се знае, че към момента в Европа са валидни два стандарта: ECE R 44 и I-Size. Едно от двете означения следва да бъде изписано на ECE-етикета. Стандартът ECE R 44 е по-стар, но все още действащ до към 2018 година, от която ще бъде актуално само по-новото изискване I-Size (в сила от 9 юли 2013г.). Основните промени при I-Size са, че се базира на възрастта и ръста на детето, а не на теглото му. Иновацията е свързана с ISOFIX системата и добавянето на изпитване за страничен удар. Освен това се въвежда и изискването деца до 15 месеца задължително да пътуват с гръб по отношение посоката на движение.

 

Информацията за групата и теглото на детето, за които е одобрена седалката, е друг важен реквизит на етикета. Съществуват пет групи за детски седалки в зависимост от този критерий:

Група 0 под 10 килограма (до приблизително 9 месеца);

Група 0+ под 13 килограма (до приблизително 15 месеца);

Група I от 9 до 18 килограма (приблизително 3 години);

Група II от 15 до 25 килограма (приблизително от 3 до 7 години);

Група III от 22 до 36 килограма (около от 6 до 12 години).

Следете кога детето Ви ще излезе от съответната група, за да му осигурите друго столче, подходящо за неговите възраст и килограми.

 

Пример за ECE-етикет и описание на реквизитите му:

          

Легенда:

1. Показва за коя категория е била одобрена и предназначена за ползване детската седалка;
2. Обозначава групата и теглото на детето, за които е одобрена седалката;
3. "Y" означава, че тази детска седалка има 5-точков колан;
4. (E) индикатор за Европейско одобрение;
5. Обозначава държавата, в която е получила "одобрение" (1 - Германия, 2 - Франция, 3 - Италия, 4 - Холандия и т.н.);
6. Номер на одобрението. Първите две цифри показват за коя версия ECE R 44 детската седалка е одобрен (в този случай ECE R 44/04)
7. Идентификация на производствена партида.