Коледно-Новогодишни покупки и пътувания

01.12.2015 - 31.01.2016
Изтекла кампания
Сподели тази новина

В началото на декември започва да витае предчувствие за празник, наближават Коледа и Нова година. Търговските центрове и витрините на магазините примамват с красиви украси, големи намаления и атрактивни оферти. Завладени от приповдигнато настроение, в бързината да купят оригинални и красиви подаръци за близките си или да организират празничните дни, хората по-лесно могат да станат жертва на различни некоректни практики. По това време на годината, когато и обемът на продажбите е в пъти повече от всеки друг период, търговците стават особено изобретателни в триковете, с които могат да „ударят по джоба” потребителя.

Инспекторите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършват масови проверки в търговската мрежа в цялата страна и на онлайн магазините, както и на дейността на туроператорите, за да бъдат сведени до минимум рисковете от нарушения и нелоялни търговски практики.

Експертите на КЗП съветват гражданите да не се подвеждат по големите проценти намаления и да бъдат критични към всякакви изкушаващи оферти.

Важно е потребителите да не допускат при пазаруване от намаление търговците да ги убедят, че трябва да се откажат от свои права, които имат по закон, като например правото на рекламация на дефектна стока или това да върнат онлайн покупка до 14 дни.

Когато стоката е намалена, клиентът трябва да е наясно каква е била старата цена, на която е продавана преди намалението, за да прецени каква е отстъпката, с която може да я закупи от конкретния обект. А, за да е реално намалението, артикулът трябва да е продаван на предишната му цена поне един месец. Това, обаче, не е гаранция, че въпросната стока не би могла да се открие и на по-ниска цена в друг обект, затова преди покупката трябва да се сравняват повече оферти на различни търговци.

Подаръците могат да бъдат върнати в срок от 14 дни, ако са закупени през Интернет. Покупките от т.нар. традиционни магазини се приемат обратно само при добра търговска практика.  

За организирането на празничните пътувания най-сигурно е да се ползват услугите само регистрирани туроператори, да се изисква сключването на писмен договор и издаването на ваучер, да се пазят платежните документи!


 

Свързани новини:

 Димитър Маргаритов: „Ще имаме дежурни екипи в празничните дни”

 Димитър Маргаритов: „Пазаруването от временни базари е по-рисково”

 Димитър Маргаритов: „Имаме право на рекламация и за стоки с намаление”

 Димитър Маргаритов: „Приповдигнатото настроение при празничното пазаруване е рисков фактор да станете жертва на нелоялни практики”

 Димитър Маргаритов: „Сравнявайте цените в няколко магазина, когато пазарувате при намаления”

 Димитър Маргаритов: „Проверяваме за правото на информация, съобщенията за намаление и безопасността на стоките в навечерието на празниците”

 Димитър Маргаритов за клопките при бързите кредити в навечерието на празниците

 Димитър Маргаритов: "Бъдете внимателни при теглене на кредит"

 Димитър Маргаритов: "Нарушенията на търговците намаляват"

              ·    Знайте си правата, когато купувате 

              ·    За какво да внимавате при промоциите

              ·    Кога и как можете да върнете купена стока

 Димитър Маргаритов: "Внимавайте, някои търговци увеличават цените преди да обявят намаление"

 Димитър Маргаритов: „Потребителите да избягват амбулантните търговци”

 Димитър Маргаритов: „В навечерието на празниците ще проверяваме и Коледните базари”